“Jeg kunne sagtens finde på at flytte min virksomhed til udlandet”

Det er de færreste 23-årige, der har ansvar for 11 medarbejdere, har samarbejdsaftaler med store virksomheder som Egmont Publishing og har oplevet, at andre har investeret millioner i deres gode idé. Camilla Hessellund Lastein er ikke som de fleste. Hun har satset stort på at starte og udvikle virksomheden Lix Technologies, en digital platform for studiebøger.
”Jeg begyndte at arbejde på det her for tre år siden, mens jeg gik på Handelshøjskolen i Aarhus. Jeg droppede ud for at bruge al tiden på virksomheden og flyttede hjem til min mor i Esbjerg, og fik et fuldtids- og et deltidsjob. Det ene var på kontor og det andet var som tjener på Jensens Bøfhus. Det sidste var lidt mærkeligt i forhold til de job, jeg kendte fra Handelshøjskolen, hvor jeg sad i jakkesæt,” siger hun.

I dag bor hun i Aarhus og har i halvandet år sovet på sofaen hos en veninde. De professionelle rammer er dog noget anderledes, for på kontoret sidder elleve ansatte, og der er endnu flere på vej. Chefen er en af de yngste.

”Det er lidt mærkeligt, at nogle af mine ansatte er 10-12 år ældre end mig, men det er ikke noget problem, hvis man kan argumentere for sine holdninger. Jeg er meget ligetil, jeg siger ikke tingene mellem linjerne. Mine medarbejdere
 og jeg skal give hinanden modspil og være ærlige over for hinanden, så får vi et bedre output,” siger hun.

Selv om der er fart på virksomheden Lix Technologies med hovedsæde i Aarhus, kunne den 23-årige stifter af virksomheden godt finde på at rykke til udlandet, hvor selskabsskatten er lavere.

Ipad

Fra eksamensfrustration til iværksætteri
Ideen til Lix Technologies opstod under eksamensforberedelserne på Handelshøjskolen, da Camilla Hessellund Lastein kom til at undre sig over, om ikke man kunne gøre studiebøgerne tilgængelige på en billigere og smartere måde. Frustrationen førte til en slags Spotify for studiebøger, hvor studerende både kan spare penge på bøgerne og samtidig får muligheden for at tage noter
og overstrege direkte i de elektroniske bøger fra computeren. For nylig vandt virksomheden en aftale med forlaget Lindhardt og Ringhof over en langt større konkurrent, og det er ikke ambitioner, Camilla Hessellund Lastein mangler:
”Der er mere end 500 millioner studerende i verden, og vores store vision er at gøre læring tilgængelig alle steder,” siger hun.

Ambitionerne fylder også meget i fremtidsplanerne for Lix, som Camilla Hessellund Lastein ser udbrede sig til Asien, USA og resten af Europa i en ikke alt for fjern fremtid.
”Der er vildt mange muligheder i udlandet, og Danmark er jo et lille land.
Man kan sagtens opbygge en fin forretning her, men det er ikke her, det er interessant for virksomheden,” siger hun og fortæller, at hun allerede er i dialog med mulige forretningsforbindelser i blandt andet Sydkorea, ligesom hun har været i USA nogle gange de seneste år, hvor fokus især er på New York.
”Jeg kunne godt finde på at rykke min virksomheds hovedsæde til udlandet. Vi bliver nok ved med at have folk siddende i Danmark, og det kan da også godt være, vi bliver her, men virksomhedskatten er for eksempel meget lavere i Irland, og det kunne godt give mening at være der, når det kan ses sort på hvidt på bundlinjen,” siger hun.

Den danske iværksættervirksomhed Capdesk overvejer at flytte hovedsædet til London, hvor mulighederne er større. Det fortæller Christian Gabriel, medstifter af virksomheden.

Vores drøm er at bygge et hovedkontor i London, hvor vi kan være tættere
på vores kunder, og hvor vi kan tiltrække internationale talenter og arbejde tæt sammen med finansielle regulatorer,” siger Christian Gabriel, der er medstifter af virksomheden Capdesk, en aktieplatform for ikke-børsnoterede virksomheder og de tilhørende investorer. ”Det er også lettere at rejse finansiering som engelsk virksomhed. I England bliver investorer i nystartede virksomheder belønnet med attraktive skattefradrag, så der er nem adgang til risikovillig kapital,” siger Christian Gabriel på en skypeforbindelse fra sin lejlighed i London.
Capdesk blev stiftet for godt et år siden, og fra begyndelsen blev platformen godt modtaget af både investorer og mindre virksomheder. Der er indtil videre +5.000 registrerede brugere og +100 virksomheder på kundelisten, men det er kun begyndelsen:

”Hvis du vinder markedet i Storbritannien, dominerer du hele finansmarkedet i Europa, og derfor valgte vi at starte med det sværeste først,” siger Christian Gabriel og peger på de forskelle, han oplever mellem Danmark og Storbritannien som drivkraft for en mulig udflytning af virksomheden:
”I London er der mere gang i den. Virksomhederne er mere seriøse, de er større, og konkurrencen er hårdere. I Danmark er det lidt mere sikkert, men mulighederne er mindre. Vigtigst af alt er finanstilsynet i UK meget mere fremsynet, de har sågar lavet en innovationsafdeling for hurtigere at kunne regulere finansielle virksomheder. Ventetiden hos det danske finanstilsyn kan dræbe vores forretning,” siger Christian Gabriel.

Hård konkurrence om de dygtigste iværksættere

Konkurrencen om de ambitiøse vækstvirksomheder er hård, fordi de gør så stor en forskel, men hvad skal der til for at sikre, at de succesfulde iværksættere bliver i Danmark?
”Både Camilla fra Lix og Christian fra Capdesk fortæller, at de har øjnene stift rettet mod udenlandske markeder, hvor der er bedre vilkår for virksomhederne. Det skal vi tage alvorligt. Ellers risikerer vi, at alle, der kan skabe nye arbejdspladser, gør det i andre lande. Derfor foreslår vi, at skatter og afgifter over en bred kam sænkes eller afskaffes, så virksomhederne får lidt mere pusterum,” siger Joachim B. Olsen, Liberal Alliances erhvervsordfører.